/

Necessitem tantes mesures de prevenció contra la covid?

Autora: Íngrid Brousset

El virus de la covid està reactivant-se amb una nova variant i molts casos positius. Veient aquesta situació, Andorra (com altres països d’Europa) està prenent mesures com la vacunació i el certificat de vacunació (necessari per a certs establiments). Però algunes persones pensen que no s’haurien d’aplicar les mesures actuals. Així i tot, jo entenc i em semblen correctes la gran majoria d’aquestes mesures de prevenció.

Per començar, penso que la vacunació és totalment necessària per a la salut pública. És evident que estar vacunat aporta beneficis com una probabilitat més baixa d’agafar el virus, i si s’agafa, les conseqüències són molt més lleus. Això comporta una clara millora i molta més seguretat per als ciutadans d’Andorra. Podem veure-ho en el fet que la gran majoria d’ ingressats a causa dels covid no estan vacunats. Gràcies a totes aquestes raons, puc afirmar que estic totalment a favor de la vacunació.

Per altra banda, tenim el certificat de vacunació. Aquest servei  per comprovar i/o demostrar que una persona està vacunada. Fins aquí no causa cap problema, però el col·lectiu de gent no vacunada no va tardar a queixar-se. Les queixes deriven del fet que les noves mesures de prevenció prohibeixen l’entrada de gent sense certificat de vacunació a certs establiments, com els restaurants. Personalment, no em sembla injusta aquesta proposta. Per què m’hauria d’arriscar a menjar al costat d’algú que no està vacunat? Tothom té dret de decidir si vacunar-se o no fer-ho, i doncs, el dret de decidir si volen entrar a tots els locals o no fer-ho. Entenc la frustració d’aquestes persones, però, davant d’aquest augment de casos, és totalment necessari i justificat habilitar aquesta mesura.

Tanmateix, també s’ha dut a terme un tancament de fronteres en certs moments de la pandèmia. Aquesta mesura és bona per prevenir la infecció per culpa de persones de l’exterior i alhora evitar noves variants com una de les més recents, l’òmicron. Tot i que les dues mesures anteriors em semblen correctes, aquesta última no és del tot justificable. És bona pel que fa a la salut dels ciutadans, però ens porta altres problemes. El fet de tancar Andorra (o els països veïns) és molt perillós, ja que el nostre país té una economia basada principalment en el turisme. Per això, la millor opció és demanar una TMA o una PCR per entrar a Andorra.

En conclusió, la  vacunació i el certificat de vacunació em semblen dues mesures molt necessàries a Andorra. Contràriament, penso que els tancaments de fronteres no s’haurien de realitzar, ja que també ens perjudiquen. Però, qui sap com evolucionarà la pandèmia i quines noves mesures s’utilitzaran?