/

L’egoisme negacionista

Autor: Jan Cubo

Els darrers mesos, múltiples manifestacions en contra de la vacuna anticovid han tingut cabuda als carrers d’Andorra, provocant un fort impacte mediàtic i diversos aldarulls a la societat andorrana. Aquest grup de persones, sovint força maleducades i, fins i tot, incíviques, s’han dedicat a protestar en contra de la vacuna i a negar-ne l’eficiència, amb arguments tan sòlids com que la vacuna porta un microxip capaç de controlar-nos a tots! 

Mentre que les UCI no donen l’abast i els casos augmenten de forma exponencial, aquestes campanyes negacionistes ens mostren l’egoisme i la falta de sentit comú d’aquest estament de la nostra societat.

No obstant això, tenim clar que la pandèmia és real i sinó, observeu-ne les xifres, contrastades i empíriques, sobre infectats i defuncions. Jo mateix, he viscut la COVID-19 de primera mà: he passat el virus amb símptomes i he perdut el meu avi a finals de l’any 2020, a causa d’una pneumònia causada pel maleït virus. Allò que realment dificulta la vacunació total de la societat és la desinformació de les persones en relació amb les vacunes, que dona peu a notícies falses sense base científica que neguen la seva veracitat. Les vacunes anticovid no ens asseguren no contagiar-nos, però sí que veiem que el nombre de difunts i la simptomatologia dels infectats disminueixen en nombre i gravetat respectivament. Això és una realitat contrastada i traduïda a les xifres! Realment, les campanyes a favor de la vacunació haurien d’informar-nos millor sobre el seu contingut i possibles efectes secundaris, però això no treu que el fet de vacunar-se millori, indubtablement, la situació sanitària. 

Tanmateix, el no vacunar-se (sempre sense una justificació mèdica de pes) em sembla profundament insolidari i fins i tot, menyspreable. El que és preocupant és que sovint els seus arguments són fal·làcies dignes de menció. Un bon exemple són les persones que darrere una titulació acadèmica (com ara biòlegs) amaguen la seva profunda estupidesa.

Hi ha múltiples organitzacions que qualifiquen de veritats allò que diuen amb relació al negacionisme anticovid i la gent se’ls creu, ja que la llicència amaga la mentida. 

Un altre bon exemple seria la gent que culpa la vacuna de la defunció de persones amb multitud de patologies prèvies, com si aquestes no hi tinguessin res a veure i sense comptar-les com a factors de la defunció!

Sincerament, l’única cosa que em passa pel cap que podria arribar a entendre del punt de vista negacionista és que les vacunes no han estat prou provades i podrien causar-nos efectes secundaris a llarg termini. D’altra banda, el que és segur és que estem vivint una pandèmia, hem perdut la normalitat i si més no, la vacuna està millorant la situació. L’única manera de passar pàgina és la immunització de la població i, per això, trobo important focalitzar-se en el present i dir adeu a la COVID-19, en lloc de preocupar-se per fets que poden, o no, ocórrer en el futur. La vida se’ns en va de les mans ara, i ens hi hem d’aferrar tant fort com bonament puguem. 

En definitiva, considero que aquestes manifestacions tan sols dificulten el fet de poder superar aquesta terrible pandèmia i que els arguments a favor de la vacunació cauen pel seu propi pes. Sincerament, m’agradaria veure tots aquests individus en una illa deserta, de la mà de figures com Miguel Bosé o Victoria Abril, apartats de la resta de la societat juntament amb la seva falta d’empatia i de sentit comú, ja que igual que en tots els altres àmbits de la vida, l’egoisme mai ens aporta res de bo.