Taller de constel·lacions amb Playmobils a l’assignatura de disseny

La psicòloga Urgell Majoral va fer un taller molt participatiu per als alumnes

Escrit per Roger Mas i Aitana Rivero

A principis de curs als alumnes de l’assignatura de disseny de segon se’ls planteja el següent repte; com podeu redissenyar una figura Playmobil tot guardant la seva essència? Es tracta de veure també que l’emblemàtica figura Playmobil ja no compleix una funció únicament lúdica per a un públic infantil, sinó que també trobem fans i col·leccionistes d’aquestes famoses figures i aquí la funció pot ser decorar, simplement batre el record de qui té més figures o bé crear les col·leccions temàtiques.

Però les figures Playmobil han anat adquirint unes altres funcions com la terapèutica. És per aquest motiu que l’assignatura de disseny va convidar a fer una taller de constel·lacions amb figures Playmobil a la psicòloga Urgell Majoral.

Es pot dir que l’origen d’aquesta teràpia està relacionada amb el joc de rols que els infants de manera inconscient desenvolupen amb tot tipus de figures i objectes. Les figures Playmobil per les seves característiques comuns, expressió neutra i lleugerament alegre, formes senzilles i colors vius i també per la diversitat, per exemple d’oficis representats i rols diferents, s’ha vist que són un material molt apropiat per dur a terme teràpies, no només amb infants sinó amb adolescents i adults també. D’aquesta tipus de teràpia se’n diu constel·lacions. Per què?

Les constel·lacions amb figures Playmobil permeten, d’una banda, que “el pacient” pugui expressar a través d’elles les seves emocions o sentiments i així trobar una manera més indirecta d’expressar-se i, en definitiva, comunicar-se amb el terapeuta. El primer cop potser no, però progressivament escollirà una figura amb la qual se sentirà identificat i al seu voltant en col·locarà d’altres formant així una constel·lació.

D’aquesta manera el/la terapeuta observarà les figures escollides, la posició i relació entre elles, així com les respostes del pacient al perquè d’aquestes figures i no unes altres per exemple.

La psicòloga Urgell Majoral va enfocar el taller de tal manera que els alumnes de disseny hi participessin activament, va provocar l’interès dels alumnes i el més important és que va arribar a “tocar la fibra” dels adolescents alumnes de l’assignatura de disseny amb temes que els afecten o que han viscut amb anterioritat.